Как да защитим дома от пожар?

solti

Как да защитим дома от пожар?

Надяваме се, че никога няма да преживеете пожар у дома, но за съжаление това е нещо, което винаги може да се случи. Над 27% от пожарите се случват в домашни условия. Въпреки че рисковете от домашен пожар зависят от много фактори, това е напълно реална опасност, за която ще разкажем повече по-долу.

Кои са най-честите причини за пожар в дома?

Не е изненадващо, че всичко, което може да се нагрее, има потенциал да предизвика пожар. Готвенето е най-честата причина за домашни пожари, но има и други виновници. Ето петте основни причини за пожар:

• Готвене

• Отопление

• Електрически уреди

• Пушене

• Свещи

Пожарите в къщи са по-често срещани през есента и зимата, като най-много има през декември и януари. Рисковете могат да се увеличат, когато хората използват повече свещи, камини или нагреватели и поставят коледни елхи близо до източници на огън. Пожарите в къщи най-често се случват в събота или неделя и по-специално между 18:00 и 19:00 часа – времето, когато хората обикновено са вкъщи.

Как да предотвратим домашните пожари?

Най-добрият пожар е този, който никога не се случва. Ето няколко съвета за предотвратяване на пожари:

• Купете си пожарогасител и научете как да го използвате.

• Обучете децата на основите на пожарната безопасност и как да предотвратят пожари.

• Винаги дръжте кибрита, запалките и други запалими предмети извън обсега на деца.

• Дръжте запалими предмети далеч от горещо. (напр. камини, нагреватели и фурни).

Още няколко съвета за безопасност

• Пушете само навън.

• Винаги стойте в кухнята, докато готвите в случай, че нещо се запали.

• Не забравяйте да изключите котлона след готвене.

• Угасете напълно контролираните огньове (камина, свещи) преди лягане.

• Не палете огън на открито, ако живеете в сух климат. Ако го направите, не забравяйте да напръскате околното пространство, в случай че искра падне извън огнището ви.

Полезни продукти за пожарна безопасност

Тези продукти за пожарна безопасност могат да помогнат за предотвратяване на пожари в дома:

Пожарогасители. Фирма Солти ЕООД предлага пожарогасители подходящи за дома и гасенето на домашни пожари с клас на пожари ABF. Гасят пожари от гореща готварска мазнина и от електрическата мрежа с напрежение до 1000 V без за запрашават целият дом, както са праховите пожарогасители например. Предлагат се в различни големини: 970 мл, 2 л и 6 л.

Противопожарно одеяло. Използвайте противопожарно одеяло, за да потушите малък огън, като го задушите преди да се разпространи.

Детектори за дим

• Домашни противопожарни спринклери. Еднократно активирани, автоматичните пожарни пръскачки могат да ограничат значително пламъците и топлината, често преди пожарната да стигне до дома ви. Потърсете компании близо до вас, които да инсталират спринклерни системи в дома ви.

Пожарни стълби. Ако живеете в сграда с повече от един етаж, противопожарните стълби могат да ви помогнат да избягате бързо и безопасно през прозореца.

Направете план за пожарна безопасност, за да спасите живота си в случай на пожар

Имате ли такъв план за дома си? Ако знаете какво да правите при пожар, това може да улесни безопасното ви излизане.

Идентифицирайте основните аварийни изходи като предната и задната врата. Измислете основен авариен маршрут за бягство и след това маршрути за извънредни ситуации, които да следвате, ако един от пътищата е блокиран.

Не забравяйте, че при реален пожар пламъците и димът могат да направят изходите непроходими. Затова е важно да обмислите това, когато планирате маршрута за евакуация. Например, ако имате спални на горния етаж, можете да си купите противопожарни стълби, които да помогнат на хората да избягат бързо.

След като планът ви за бягство при пожар е готов, опитайте се да проведете противопожарна тренировка. Използвайте различни сценарии, за да постигнете по-добра готовност. Като начало, накарайте всички да легнат в леглата си, за да симулират нощен огън. След това практикувайте бягство от общите части на дома като кухнята и всекидневната.

Имайте предвид, че димът може значително да намали видимостта. Опитайте противопожарна тренировка в пълна тъмнина или със затворени очи. Упражнявайте се да броите вратите и да усещате местонахождението си чрез допир, вместо чрез зрение. Колкото повече практикувате в различни сценарии, толкова по-добре подготвени ще бъдете в реална извънредна ситуация. Прочетете какво да правите в случай че попаднете в пожар у дома тук.