Кой е най-добрият пожарогасител за кола?

solti

Най-добрият пожарогасител за кола

 
Винаги е важно да имате пожарогасител в колата си, тъй като никога не знаете кога може да ви е необходим. Пожарогасителите за кола имат същите характеристики като обикновените пожарогасители, с единствената разлика, че са по-компактни, така че не заемат много място.
 
Автомобилите не са единствените, които трябва да имат пожарогасител. Пожарогасител също е задължителен за вашата фургон, камион, автобус или кемпер. Препоръчително е за кабината на камиона да бъде с маса от 2 кг, ABC прахов пожарогасител, а за товарния отдел – пожарогасител от 6 кг прах.

Какъв трябва да бъде пожарогасителя?

Трите основни вида пожар в кола, камион, кемпер или подобни са:
 
Пожари от клас А – дърво, хартия, тъкани и др.
 
Пожари от клас B – бензин, грес и други силно запалими течности.
 
Пожари от клас С – запалими газове.
 
Пожарогасителите със сух прах са идеални за справяне с всички тези видове пожари. Изискват се и при проверка от КАТ. Съгласно чл. 139, ал.2, т.3 от ЗДвП и чл. 10, ал. 1, т. 6п от ППДСвП превозните средства, които не са оборудвани с пожарогасител с валиден стикер за годишна заверка, се считат за “технически неизправни”.

 

Колко голям пожарогасител ви трябва?

Малък прахов пожарогасител е всичко, което е необходимо за повечето автомобили – пожарогасители от 1 кг или 2 кг са подходящи и са на изключително достъпна цена. Понякога те идват с монтажна скоба, която предпазва пожарогасителя от търкаляне и повреда. Всички автомобилни пожарогасители трябва да се подлагат на сервизна проверка веднъж годишно. Върху пожарогасителя се залепва стикер, указващ кога е направена сервизната проверка и до кога е валиден. Издава се и протокол, който да пазите при евентуална проверка от страна на органите на реда.
 
По-големите автомобили и микробуси трябва да носят 2 кг прахов пожарогасител. Но имайте предвид, че има специфични разпоредби на ADR за пожарогасителите за камиони. За по-големи пожарогасители (тези от 6 кг) трябва да има скоби или кутии за здраво закрепване на пожарогасителя.
 
Във вашето превозно средство е най-добре да съхранявате пожарогасителя в багажника. Това ви принуждава да излезете от колата, когато е необходимо, което означава, че сте в по-добра позиция да реагирате бързо, ако нещата не вървят по план. Когато гасите пожар в автомобил, не трябва да отваряте напълно капака, тъй като притокът на кислород би довел до бързо разпространение на огъня. Вместо това затворете леко капака и впръскайте пожарогасителя през прорезите. Ако пръскате върху затворен капак, само ще изразходвате пожарогасителя без ефект.

 

Какъв трябва да бъде автомобилният пожарогасител?

Всички пожарогасители в България трябва да бъдат одобрени от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Тук можете да намерите актуален списък на разрешените за използване в страната пожарогасители. Ако пожарогасителя не е включен в този списък, не е позволено да се продава в България.
 
Освен че е задължителен, пожарогасителят за кола е наистина необходимост, която спасява вашето имущество и може да ви спести много неприятности. При регистрация на автомобил в КАТ е необходим и пожарогасител с валиден сертификат. А ако нямате пожарогасител или сертификатът му е изчерпан, това подлежи на глоба. Можете да разгледате нашите пожарогасители, които са налични и имат всички необходими документи за употреба в България. Предлагаме и комплекти за кола с триъгълник, светлоотразителна жилетка, комплект за първа помощ и сертифициран пожарогасител.