Кой е най-добрият пожарогасител за кола?

solti

Кой е най-добрият пожарогасител за кола?

Важно е да имате най-добрия автомобилен пожарогасител в колата си по всяко време, тъй като никога не знаете кога може да ви потрябва. Автомобилните пожарогасители имат същите характеристики, като обикновените пожарогасители, с единствената разлика, че са по-компактни, така че не заемат много място.

Колите не са единствените които трябва да имат пожарогасител. Пожарогасител се изисква и във вашия микробус, камион, автобус или кемпер. За кабината на камион се препоръчва 2 кг. АВС пожарогасител, а за товарното отделение – 6 кг. АВС прахов пожарогасител

Какъв трябва да е пожарогасителят?

Трите основни вида пожар в кола, камион, кемпер или подобни са:

Пожари от клас А – дърво, хартия, тъкани и др.

Пожари от клас B – бензин, грес и други силно запалими течности.

Пожари от клас C – запалими газове.

Пожарогасителите със сух прах са идеални за справяне с всички тези видове пожари. Те се изискват и при проверка от КАТ. Съгласно чл. 139, ал.2, т.3 от ЗДвП и чл. 10, ал. 1, т. 6п от ППЗДвП превозните средства, които не са оборудвани с пожарогасител с валиден стикер за годишна заверка се считат за “технически неизправни”

Колко голям пожарогасител ви трябва?

Малък прахов пожарогасител е всичко, което е необходимо за повечето автомобили – пожарогасители с размери от 1 кг или 2 кг са подходящи и са изключително достъпни. Понякога те се доставят с монтажна скоба, която не позволява на пожарогасителя да се търкаля и да се повреди. Всички пожарогасители за коли трябва да минат на сервизна проверка веднъж годишно. На тази проверка се залепя стикер, който обозначава кога е направена проверката и до кога е валидна. Издава се и протокол от проверката, който е добре да съхранявате при евентуална проврка от органите на реда.

По-големите автомобили и микробуси трябва да носят 2 кг прахов пожарогасител. Но имайте предвид, че има специфични разпоредби на ADR на пожарогасители в камиони. При по големите пожарогасители (тези от 6кг) задължително трябва да има и скоби или кутии които да закрепят стабилно пожарогасителя.

Във вашия автомобил най-добре е да съхранявате пожарогасителя в багажника. Това ви принуждава при нужда да излезете от колата, което означава, че сте в по-добра позиция да реагирате бързо, ако нещата не вървят по план. Когато гасите автомобилен пожар, не трябва да отваряте напълно капака, тъй като потокът от кислород би довел до бързо разрастване на пожара. Вместо това притворете леко капака и изпръскайте пожарогасителя през процепите. Ако пръскате върху затворен капак, само ще изразходите пожарогасителя без ефект.

Какъв трябва да бъде автомобилният пожарогасител?

Всички пожарогасители в България трябва да са одобрени от ГДПБЗН. Тук може да намерите актуален списък с пожарогасителите които са разрешени за употреба на територията на страната. Ако пожарогасителят не е включен в този списък, той няма право да бъде продаван в България.

Освен, че е задължителен, автомобилният пожарогасител е наистина необходимост, която спасява вашето имущество и може да ви спести много ядове. При регистрация на автобил в КАТ също се изисква пожарогасител с валидна заверка. А ако нямате пожарогасител или той е извън серизната заверка, това подлежи на глоба. Може да разгледате нашите пожарогасители които са достъпни и са със всички прилежащи документи за употреба в България. Предлагаме и автомобилни комплекти с триъгълник, светлоотразителна жилетка, аптечка и заверен пожарогасител.