Пожарогаителни системи в обществени кухни

solti
Обществените кухни представляват един от най-големите рискове от пожар. Ресторантите са пълни с високотемпературно професионално оборудване, което често влиза в контакт с олио и мазнини за готвене, като всички те представляват значителна опасност от пожар. Защитата на вашия персонал и оборудване е от първостепенно значение. Пожарогасителите не са най-добрият вариант, защото са тромави и не са благоприятни за средата на готвене, а водата само влошава пожарите от мазнини. Ето защо пожарогасителна система във вашия ресторант е най-доброто решение.
 
Тези системи осигуряват безопасното и ефикасно решение, от което вашата кухня се нуждае, за бързо потушаване на всяка опасност от пожар, директно при източника на повечето кухненски пожари – повърхността за готвене

 

Основни компоненти на ресторантските пожарогасителни системи

Има различни противопожарни системи за ресторанти, но всички те включват едни и същи основни компоненти за защита на вашата търговска кухня в случай на пожар. Повечето ресторантски пожароизвестителни системи са свързани към вашата готварска станция на две ключови места:
 
 • качулката над вашата готварска станция
 • газовата линия, минаваща през станцията за готвене
Тези две връзки съставляват най-важните компоненти на пожарогасителната система на вашия ресторант – частта, която спира горивото, и частта, която прилага химическия агент.

 

Как работи пожарогасителна система за ресторант?

Когато системата се задейства, тя първо автоматично ще изключи газовия клапан и електрическия източник под капака, като по този начин елиминира източника на гориво на огъня. Много кухненски пожари, като пожари от мазнина, могат да продължат да горят и да се разпространяват дори след като газът е изключен. Ето защо противопожарните системи за ресторанти имат този втори компонент – поредица от дюзи, монтирани в аспиратора над станцията за готвене. Когато системата е активирана, тези дюзи изпускат мокър химически пожарогасителен агент. Този агент е специално формулиран за потискане на пожари от мазнини и предотвратяване на повторното им запалване. И накрая, кухненският аспиратор също ще се включи, за да помогне за отстраняването на дима от кухнята. Когато се задействат бързо, тези системи са изключително ефективни и могат да гасят пожари в търговски кухни за секунди. Скоростта на системата за пожарогасене на ресторант е необходима, за да се гарантира, че пожарът няма да се разпространи, защитавайки персонала и оборудването.

 

Ресторантски пожароизвестителни системи с ръчно задействане

Системите за гасене на пожар в ресторанта се активират автоматично, когато усетят топлина над определена приета температура. Въпреки че има автоматично активиране, повечето системи имат и станция за ръчно активиране.

 

Защо е необходимо това?

Кухненските пожари, особено пожарите от мазнини, са непредвидими и могат да се разпространят бързо. Ако вашата търговска кухня има спринклерна система, но тя не се активира веднага, системата с дюзи може да не се активира, докато огънят не започне да се разпространява извън повърхността за готвене. За да се предотврати разпространението на това, опцията за ръчно активиране позволява на оператора да задейства системата за гасене, убивайки пламъците бързо. Това е още едно ниво на защита, за да сте сигурни, че поддържате кухнята си възможно най-безопасна.

 

Солти ЕООД предлага напълно автоматична система за гасене на кухненски пожари в ресторанти със следните функции:

 • Осигурена е 24-часова защита с автоматични контроли за пожароизвестяване и задействане на системата
 • Защитни хромирани капачки на дюзите предпазват дюзата от замърсяване и запушване с масло (което би попречило на пожарогасителния агент да тече правилно)
 • Капачките на дюзите се отстраняват преди гасителният агент да потече и не пречат на потока.
 • Контролна глава осигурява безопасна работа на входните и изходните функции.
 • Пожарогасителните системи за кухненски аспиратори могат да бъдат монтирани по начин, който не пречи на работния процес на вашата кухня, благодарение на гъвкавата конфигурация на тръбите.
 • Системата за ръчно активиране
 • Гасителят агент е най-ефективният в индустрията. Благодарение на формулата с високо pH, пожарът се потушава бързо и се предотвратява повторно запалване.
 • Стоманените бутилки под налягане са винаги готови да изпразнят гасителният агент в случай на пожар.
 • Манометърът на бутилката позволява визуално наблюдение на състоянието на пожарогасителната система.
 • Предлага се в различни размери. Евентуалните промени и разширения в кухнята се вземат предвид при проектирането на системата.
 • Химическият агент се използва за почистване и пълнене след пожар.
 • Гасителният агент има охлаждащ ефект и предотвратява повторно запалване