Пожарогаителни системи в обществени кухни

solti

Обществените кухни представляват един от най-големите рискове за пожари. Ресторантите са пълни с професионално оборудване работещи на висока температура, което често влиза в контакт с готварски масла и мазнини, като всички те представляват значителна опасност от пожар. Защитата на вашия персонал и оборудване е от първостепенно значение. Пожарогасителите не са най-добрият вариант, защото са тромави и не са благоприятни за средата на готвене, а водата само влошава пожарите от мазнини. Ето защо системата за пожарогасене във вашия ресторант е най-доброто решение.

Тези системи осигуряват безопасното и ефикасно решение, от което вашата кухня се нуждае, за бързо потушаване на всяка опасност от пожар, директно при източника на повечето кухненски пожари — повърхността за готвене

Основните компоненти на системите за пожарогасене на ресторант

Има различни противопожарни системи за ресторанти, но всички те включват едни и същи основни компоненти за защита на вашата търговска кухня в случай на пожар. Повечето ресторантски противопожарни системи са свързани към вашата готварска станция на две ключови места:

 • качулката над вашата готварска станция
 • газопроводът, минаващ през станцията за готвене

Тези две връзки съставляват най-важните компоненти на системата за гасене на пожар във вашия ресторант – частта, която прекъсва горивото, и частта, която прилага химическия агент.

Как работи системата за пожарогасене на ресторант?

Когато системата се задейства, тя автоматично ще изключи първо газовия клапан и електрическия източник под капака, като по този начин елиминира източника на гориво на огъня. Много кухненски пожари, като пожарите от мазнина, могат да продължат да горят и да се разпространяват дори след като газта е спряна. Ето защо противопожарните системи за ресторанти имат този втори компонент – серия от дюзи, монтирани в аспиратора над готварската станция. Когато системата се задейства, тези дюзи изпускат мокър химически пожарогасителен агент. Този агент е специално разработен за потискане на пожари от мазнини и предотвратяване на повторното им запалване. Накрая, кухненският аспиратор също ще се включи, за да помогне за премахването на дима от кухнята. Когато се задействат бързо, тези системи са изключително ефективни и могат да гасят пожари в търговски кухни за секунди. Скоростта на системата за гасене на пожар в ресторант е необходима, за да се гарантира, че огънят няма да се разпространи, защитавайки персоналът и апаратурата.

Ресторантски противопожарни системи с ръчно задействане

Системи за пожарогасене на ресторанти се задействат автоматично, когато усетят топлина над определена приета температура. Въпреки, че има автоматично задействане, повечето системи има и ръчна станция за активиране.

Защо е необходимо това?

Кухненските пожари, особено пожарите от мазнини, са непредвидими и могат да се разпространят бързо. Ако във вашата търговска кухня има спринклерна система, но тя не се активира незабавно, системата с дюзи може да не се включи, докато огънят не започне да се разпространява извън повърхността за готвене. За да се предотврати това разпространение, опцията за ръчно активиране позволява на оператора да включи системата за гасене, убивайки пламъците бързо. Това е друго ниво на защита, което гарантира, че поддържате кухнята си възможно най-безопасна.

Солти ЕООД предлага пълна автоматична система за гасене на кухненски пожари в ресторанти със следните функции:

 • Осигурена е 24-часова защита с автоматични контроли за откриване на пожар и активиране на системата
 • Защитните хромирани капачки на дюзата предпазват дюзата от замърсяване и запушване с масло (което би попречило на правилното изтичане на пожарогасителния агент)
 • Капачките на дюзите се отстраняват преди изтичане на пожарогасителния агент и не пречат на потока.
 • Управляваща глава осигурява безопасна работа на входните и изходните функции.
 • Пожарогасителните системи за кухненски аспиратори могат да бъдат монтирани по начин, който не възпрепятства работния процес на вашата кухня, благодарение на гъвкавата конфигурация на тръбите
 • Системата за ръчно активиране
 • Пожарогасителният агент е най-ефективният пожарогасителен агент в индустрията. Благодарение на формулата с високо рН, пожарът се потушава бързо и се предотвратява повторно запалване.
 • Стоманените бутилки под налягане са винаги готови да изпразнят пожарогасителя в случай на пожар
 • Манометърът на цилиндъра на пожарогасителя позволява визуално наблюдение на състоянието на пожарогасителната система.
 • Предлага се в различни размери. Възможните промени и разширения, които трябва да се направят в кухнята, се вземат предвид при проектирането на системата.
 •  Химическият агент е лесен за почистване и пълнене след пожар.
 • Пожарогасителният агент има охлаждащ ефект и предотвратява повторно запалване