Хидростатично изпитване на пожарни маркучи

solti

Хидростатично изпитване на пожарни маркучи

Лятото е идеалното време да се направи хидростатично изпитване на маркучите от вътрешните пожарни касети. Според законовата норматива на всеки 5 години трябва да бъдат тествани маркучите. Това се налага защото често маркучите стоят навити с години без да се налага тяхното използване и с времето по тях се получват цепнатини, което може да доведе до скъсване на маркуча в случай, че бъде използван.

Как се случва хидростатичното изпитване на маркучи?

Маркучите се свалят от пожарните касети и се донасят в нашия сервиз. Нашите работници разпъват маркучите по цялата им дължина и ги включват към пожарен кран от единия край и към помпа с манометър и струйник в другия край. Пуска се водата да премине през тях и след като маркучът се обезвъздуши се спира от струйника и се включва помпата която вдига налягането вътре в маркуча до изпитателното налягане, което е обозначено на самият маркуч. Той трябва да задържи налягането поне една минута. През това време се оглежда дали има изпускане на вода, цепнати и други нередности. След това маркучите се изсушават и навиват.

Съставя се протокол в който се описва състоянието на маркуча.

Целта на този тест е да се провери здравината на маркуча. Вътрешните пожарни кранове също трябва да бъдат тествани веднъж годишно. Това се случва от професионалисти които тестват крана и съставят протокол след това. Причините всяка година да се тестват крановете са много. Възможно е при преустроиство в сградите водата към крана да бъде спряна и той да не сработи при нужда. Или пък да е корозирал или счупен. Понякога се случва даже да бъде откраднат или да липсва кран. След проверката се съствя протокол и се залепва стикер на пожарната касета който описва състоянието на крана. Въпреки, че крана е тестван и е в добро състояние, от времето и различните атмосферни условия в които се намира маркучът, както и от неговото фабрично качество, е възможно да се сцепи на места вътрешното покритие и да не издържи на струята вода. Затова тестването на маркучите (шланговете) е също от голямо значение за сработването на цялата система за гасене.

Фирма Солти ЕООД извършва хидростатично изпитване на маркучи. За повече информация свържете се с нас.