Пожарогасители с въглероден диоксид (СО2)

solti

Какво е полезно да знаем за пожарогасителите с въглероден диоксид (CO2)

Въглеродният диоксид (CO2) е безцветен и безмиризен газ. Той е около 1,5 пъти по-тежък от въздуха и е присъствен във въздуха, който дишаме. Освен в областта на пожарогасенето, въглеродният диоксид се използва и за различни други приложения.

 

За какъв клас пожари е подходящ?

Пожарогасителите с въглероден диоксид са одобрени само за гасене на пожари от клас B (запалими течности). Въпреки това, те се използват често и за защита на чувствително оборудване, като разпределителни шкафове, EDP зони и други. Ако пожарът бъде открит в ранните етапи, използването на въглероден диоксид за гасене може да бъде от голяма полза.
 

Без остатъци от гасителен агент

Пожарогасителите с въглероден диоксид се отличават с това, че не оставят никакви остатъци от пожарогасителен агент след употреба. Това ги прави подходящи за защита на чувствително оборудване и в хранителни зони. Поради това, че въглеродният диоксид не провежда електричество, тези пожарогасители се използват често за защита на електрически инсталации. Въпреки че пожарогасителите с въглероден диоксид са одобрени само за гасене на пожари от клас B, при откриване на пожар в ранния му етап използването на пожарогасители с въглероден диоксид може да бъде успешно.
 
Пожарогасителният ефект на въглеродния диоксид се основава на принципа на задушаване. 1 кг течен въглероден диоксид произвежда около 550 литра разширен газообразен въглероден диоксид. За гасене на пожар е необходима концентрация от около 33% въглероден диоксид във въздуха, който дишаме. Това намалява съдържанието на кислород във въздуха и гаси огъня. Въпреки че се мисли често, охлаждащият ефект е практически незначителен. Разпространението на въглеродния диоксид като сняг (възможно най-фин) служи единствено за по-дълго задържане върху източника на пожара.
 
На пръв поглед, пожарогасителите с въглероден диоксид изглеждат почти идеални като безостатъчни гасители. За съжаление, обаче, те имат и някои недостатъци. Тези пожарогасители изискват дебелостенни, относително тежки бутилки с високо налягане, направени от стомана или алуминий. Това води до работно тегло от около 15 до 16 кг за 5 кг пожарогасител. Използването им в тесни и лошо проветрени помещения може да бъде опасно, а ефективността им при гасене не е много висока.
 

Предимства на въглеродния диоксид като пожарогасителен агент включват:

  • Не оставя следи или вреди след използване, абсолютно без остатъци.
  • Не провежда електричество.
  • Като природен газ, въглеродният диоксид е екологичен.

 

Недостатъците на пожарогасителите с въглероден диоксид като гасители включват:

  • Голямо тегло на устройството (при 5 кг пожарогасител).
  • Ниска гасителна способност.
  • Използването им в затворени и лошо вентилирани пространства може да бъде опасно.