Какво да правим ако възникне пожар у дома

solti

Какво да правим ако възникне пожар у дома?

1. Запазете спокойствие.

2. Залегнете ниско.

3. Изкарайте другите хора, ако можете.

4. Обадете се на 112.

Помнете, че всичко може да бъде заменено, освен живота ви. Ще ви разкажем защо тези стъпки са важни.

Запазете спокойствие и стойте ниско!

Най-важното е да запазите спокойствие. Знаем, че е трудно, когато има дим, топлина и гърмящ детектор за дим (ако имате инсталиран такъв). Въпреки това, паниката може да ви накара да забравите стъпките, които трябва да направите, за да оцелеете.

Ако вече има много дим, стойте възможно най-ниско до пода. Топлината се повишава бързо, затова залягането на ниско ниво ви държи по-хладни и ви държи под дима, за да можете да дишате по-лесно. Ако не можете да стигнете под дима, покрийте устата си с дрехи или кърпа и пропълзете на ръце и колене до най-близкия изход. Трябва да напуснете горящата сграда по възможно най-бързия начин.

Защо е важно да стоим ниско при пожар?

При пожар, димът и топлината могат да бъдат по-опасни от самите пламъци. Задушаването от дим и токсини във въздуха е водеща причина за смърт при пожар.

Ако се запалите, незабавно спрете, паднете на земята и се завъртете, за да потушите огъня. Охладете всяка изгоряла кожа, като я полеете със студена вода за три до пет минути.

Ако можете, опитайте да изгасите малките пламъци с пожарогасител, за да предотвратите разпространението на огъня, докато професионалната помощ е на път. Въпреки това, ако пожарът е твърде голям или има много дим и топлина, е по-добре да се оттеглите на безопасно място и да изчакате професионалистите да пристигнат.

Ако в дома ви започне пожар, незабавно се обадете на пожарната, като прецените дали можете сами да потушите огъня. Запомнете, че безопасността винаги трябва да бъде ваш приоритет.

Уведомете другите!

Когато откриете пожар, трябва да извикате “пожар!” няколко пъти, колкото по-силно можете, за да уведомите всички в дома.

След това излезте веднага. Не се опитвайте да вземете лаптоп или бижута. Най-важното е да се погрижите първо за себе си, членовете на семейството и домашните любимци. Класирайте ги по реда на това кой има най-голяма нужда от помощ, като дадете приоритет на бебетата и хората с увреждания.

Ако имате достатъчно време, можете да съберете важни документи като шофьорската книжка, акт за раждане, свидетелства за брак или развод и албуми със снимки. Ако няма време, не се опитвайте да ги вземете със себе си. Запазването на живота е най-важното.

Не влизайте в никоя стая, без да проверите дръжките на вратите. Ако са горещи, не е безопасно да влизате. Отварянето на вратите може да увеличи въздушния поток и да ускори разпространението на огъня. Затворете вратите след себе си, когато излезете.

След като всички напуснат дома, останете навън. Не се връщайте вътре за нищо – това е много опасно. Пожарникарите ще влязат вътре, за да спасят всичко, което могат. Те имат оборудване и са обучени да се защитават.

И накрая, не забравяйте да стоите на разстояние от дома. Експлозиите са рядкост, но могат да предизвикат наранявания, ако сте твърде близо.

Винаги използвайте стълбите. Никога не се качвайте на асансьор по време на пожар, тъй като може да попаднете в капан или да претърпите падане, ако асансьорът се повреди. Вместо това използвайте стълбите или пожарната стълба.

Ако се озовете в капан в стая по време на пожар?

Вдишайте дълбоко и запомнете следното:

• Затворете вратата и запушете всички пукнатини или вентилационни отвори с одеяло, дрехи или кърпа, за да предпазите себе си от дима. Ако можете, намокрете кърпата, която използвате за запушване на пукнатини.

• Ако имате телефон, обадете се на 112, за да уведомите властите къде се намирате в сградата. Ако нямате телефон, викайте за помощ.

• Закачете дреха или плат през прозореца или изкрещете, за да предупредите аварийните екипи, че все още сте в сградата.

След пожар не влизайте в къщата. Преди да направите каквото и да е друго, потърсете медицинска помощ за себе си, вашето семейство и домашните любимци – дори ако смятате, че всички са добре. Вдишването на дим може да бъде опасно за вас и вашите кучета или котки. Пожарната ще ви оведоми кога е безопасно да влезете обратно отново. След пожар е нормално да изпитвате страх, тъга, гняв. Потърсете професионална помощ. Прочетете повече как да предотвратим домашните пожари тук.